Zoeken op telefoonnummer
Met de software en technieken die tegenwoordig voor telefoons gebruikt wordt is het vaak zeer eenvoudig om te achterhalen door wie je gebeld bent. Als je dan alsnog door een onbekend nummer gebeld wordt, dan wil je wel graag weten wie jou gebeld heeft. Dat kun je doen door het telefoonnummer van de persoon of het bedrijf dat gebeld heeft op te zoeken. Een telefoonnummer is opgebouwd uit verschillende delen. Aan de hand van een aantal kenmerken kun je voor een deel al vaststellen uit welke regio er naar jou gebeld is. We geven daarover kort uitleg in dit artikel.
Het telefoonnummer
Elke vaste lijn en elke mobiele telefoon is voorzien van een uniek telefoonnummer. Dit nummer is opgebouwd uit verschillende getallen die in een logische volgorde achter elkaar geplaatst zijn. Officieel gezien begint een telefoonnummer met een landnummer, dat is het kengetal waaraan zichtbaar is uit welk land er gebeld wordt. Voor nationale telefoongesprekken hoeft het landnummer niet gedraaid te worden. Vervolgens is het telefoonnummer voorzien van een netnummer of kengetal. Dit deel toont aan uit welke regio er gebeld is of dat het telefoonnummer bijvoorbeeld toebehoort aan een bedrijf. Het laatste deel is het abonneenummer, dat is het unieke telefoonnummer dat elke telefoonlijn heeft.
Landnummers
Maak je gebruik van een internationaal gesprek, dan moet er voor het netnummer en abonneenummer een landnummer gedraaid worden. Dat is een kengetal dat is opgebouwd uit 4 tot 6 cijfers. De eerste twee cijfers zijn altijd 00 en deze cijfers kunnen ook vervangen worden door een +. Het volgende getal toont aan uit welke zone er gebeld wordt en tot slot geven de laatste getallen aan uit welk land er gebeld wordt. De verschillende zones zijn als volgt verdeeld:
- Noord-Amerika
- Afrika
- 3 en 4. Europa
- Zuid-Amerika
- Australië en Antarctica
- Oost-Europa en Rusland
- Zuid-Azië
- Midden-Oosten
Netnummer
Het volgende deel van het telefoonnummer is het netnummer. Dat is een nummer dat bestaat uit 3 of 4 cijfers. Netnummers kunnen gebonden zijn aan een regio of specifiek voor bijvoorbeeld bedrijven gebruikt worden. Grotere regio’s maken gebruik van kengetallen van 3 cijfers en kleinere regio’s van 4 cijfers. Omdat een nationaal telefoonnummer uit 10 getallen moet bestaan kunnen er in regio’s met netnummers van 3 cijfers dus meer abonneenummers worden uitgegeven. Een netnummer wordt altijd gedraaid als je een telefoonnummer in een andere regio wilt bellen. Draai je een telefoonnummer met daarvoor de landcode, dan hoeft het eerste getal van het netnummer niet gedraaid te worden. Deze komt te vervallen.
Abonneenummer
Tot slot komt het daadwerkelijke telefoonnummer. Dat is het abonneenummer en deze is uniek per aansluiting. Een abonneenummer achter een netnummer van 3 getallen bestaat uit 7 cijfers. Hierdoor kunnen er in grotere regio’s meerdere telefoonnummers worden uitgegeven. Een abonneenummer in een kleinere regio, waar gebruik wordt gemaakt van kengetallen van 4 cijfers, bestaat uit 6 getallen. Als er binnen een bepaalde regio gebeld wordt dan is het mogelijk om het betreffende nummer te bellen door alleen het abonneenummer te draaien.