Wie heeft er gebeld

Als je gebeld bent door een onbekend nummer, dan is het prettig om te weten door wie je gebeld bent. Is jouw telefoon voorzien van nummerherkenning, dan kun je vaak al veel informatie aan het telefoonnummer aflezen. Is het nummer bijvoorbeeld voorzien van een netnummer of van een landnummer? Een netnummer is een kengetal dat gebonden is aan een bepaalde regio en dat geplaatst is voor het daadwerkelijke telefoonnummer. Hierdoor kunnen mensen uit verschillende regio’s met elkaar bellen. Een landnummer is een kengetal dat gebonden is aan een vast land. Wil je weten wie jou gebeld heeft, zoek dan aan de hand van het volledige telefoonnummer, dus inclusief eventueel landnummer en inclusief het kengetal, naar deze informatie.

 

Waarom zoeken naar wie er gebeld heeft?

Als je aan de hand van een telefoonnummer een zoektocht doet, kun je achterhalen door wie of door welk bedrijf je gebeld bent. In veel gevallen kun je de informatie dan eenvoudig achterhalen. Als er vanuit het buitenland gebeld wordt, dan is het vaak moeilijker om dit uit te vinden. Wel kun je dan ontdekken uit welk land je gebeld bent. Het opzoeken van een telefoonnummer waardoor je gebeld bent kan verstandig en handig zijn in meerdere opzichten. Als je gebeld wordt door een onbekend nummer, dan kun je door dit telefoonnummer op te zoeken eerst controleren of het nummer betrouwbaar is.

 

Voorkom oplichting

Onbekende telefoonnummers worden door veel mensen teruggebeld als ze een oproep hebben gemist. Het is echter aan te raden om eerst op te zoeken wie er heeft gebeld. Op die manier kun je voorkomen dat je te maken krijgt met oplichting of fraude. Word je bijvoorbeeld gebeld door een onbekend nummer uit het buitenland en bel je dan vervolgens terug, dan is de kans aanwezig dat je aan de lijn gehouden wordt en zeer hoge kosten moet betalen. Als je aan de hand van jouw zoektocht ontdekt dat je door een persoon gebeld bent of door een betrouwbaar bedrijf, dan kun je het nummer gerust terugbellen.

 

Verschillende soorten nummers

Er zijn verschillende soorten telefoonnummers. Naast mobiele telefoonnummers en vaste nummers zijn er ook bepaalde kengetallen die aan een telefoonnummer toegekend kunnen worden. Zo heeft elk land een eigen landnummer en heeft in Nederland elke regio een eigen netnummer. Dat zijn codes die voor het abonneenummer, het daadwerkelijke telefoonnummer, gedraaid moeten worden. Bel je iemand op binnen een bepaalde regio, dan moet voor het nummer eerst het netnummer getoetst worden van de betreffende regio. Er zin enkele uitzonderingen waarbij er speciale netnummers zijn die alleen door bedrijven of bijvoorbeeld informatienummers gebruikt kunnen worden.

 

Landnummers

Net als een netnummer voor een regio heeft ook elk land een eigen kengetal. Dit is het landnummer dat je intoetst voor het regionale netnummer en het abonneenummer. Landnummers beginnen altijd met 00 gevolgd door twee getallen. De 00 kunnen ook vervangen worden door een + bij het intoetsen. Het eerste getal na de 00 of + is het getal dat gebonden is aan een bepaalde regio. Landnummers zijn onderverdeeld in de volgende regio’s:

 

  1. Noord-Amerika
  2. Afrika
  3. 3 en 4. Europa
  4. Zuid-Amerika
  5. Australië en Antarctica
  6. Oost-Europa en Rusland
  7. Zuid-Azië
  8. Midden-Oosten