Nummerzoeker

Je bent gebeld door een telefoonnummer en wilt graag weten wie jou gebeld heeft. Daar kun je op verschillende manieren achter komen. Als je gebeld bent door een bekende en als jouw telefoon over nummerherkenning beschikt, dan weet je vaak wie er gebeld heeft omdat de betreffende persoon of het betreffende bedrijf in jouw contactlijst staat. Als dat niet het geval is, dan is het tegenwoordig met veel smartphones ook mogelijk om direct te tonen door wie of welk bedrijf je gebeld wordt. De software van sommige smartphones halen deze data dan van internet. Is het niet duidelijk door wie je gebeld bent, dan kun je gebruik maken van een nummerzoeker.

 

Door wie ben je gebeld?

Gebruik maken van een nummerzoeker kan in verschillende opzichten handig zijn. Je kunt zo ontdekken door wie je gebeld bent en of het nummer betrouwbaar is. Omdat er tegenwoordig veel fraude en oplichting voorkomt via telefoonnummers is het ook verstandig om dit op te zoeken. Een telefoonnummer is opgebouwd uit verschillende onderdelen waaraan je zelf vaak al een hoop informatie kunt afleiden over de herkomst van het nummer. Als je een nummer opzoekt met de nummerzoeker en het gaat om een nummer van een bekende of een bekend bedrijf, dan weet je misschien ook al waar het gesprek over kan gaan als je terugbelt.

 

Voorkom fraude

Zoals gezegd wordt er door middel van telefoonnummers ook veel fraude gepleegd en kunnen mensen worden opgelicht. Als jouw telefoon over een functie beschikt om direct van internet informatie met betrekking tot het nummer op te halen, dan kun je daaraan vaak al zien of een nummer betrouwbaar is of niet. Als het nummer niet betrouwbaar is of geregistreerd staat als een nummer waarmee fraude gepleegd wordt, bel deze dan niet terug. Blokkeer het nummer en maak daarvan een melding bij jouw provider.

 

Opbouw van een telefoonnummer

Een telefoonnummer bestaat uit verschillende delen. Als je internationaal belt dan begint het nummer met een landnummer. Dat is een kengetal waaraan je kunt zien uit welke regio en uit welk land er gebeld wordt. Vervolgens wordt er gebruik gemaakt van een netnummer. Dat is een kengetal dat je voor binnenlandse telefoontjes ook toetst. Dit nummer is vaak gebonden aan een bepaalde regio of is beschikbaar gemaakt voor bedrijven en informatielijnen. Een kengetal zoals een netnummer bestaat vaak uit 3 of 4 cijfers. De lengte is afhankelijk van de grootte van de regio en het aantal telefoonnummers dat er gebruikt wordt voor een bepaald netnummer.

 

Abonneenummer

Het belangrijkste onderdeel van het telefoonnummer is het abonneenummer. Dat is het specifieke nummer dat wordt toegekend aan een bepaalde telefoonlijn. Afhankelijk van het netnummer bestaat dit deel van een telefoonnummer uit 6 of 7 getallen. 6 getallen bij netnummers van 4 cijfers voor kleinere regio’s en 7 getallen bij netnummers van 3 cijfers voor grotere regio’s. Hierdoor kunnen er in grotere regio’s ook meerdere telefoonnummers worden uitgegeven. Als je binnen een bepaalde regio belt, dan is het niet nodig om een netnummer te draaien van een vaste lijn naar een vaste lijn.