Netnummer zoeken

Je kent het vast wel, je bent gebeld door een telefoonnummer en hebt geen idee van wie het is. Om daarachter te komen heb je de mogelijkheid om het nummer op te zoeken. Een telefoonnummer is opgebouwd uit verschillende delen. Een mobiel telefoonnummer begint met de cijfers 06 gevolgd door 8 willekeurige cijfers die het abonneenummer vormen. Een vast telefoonnummer bestaat in Nederland uit een netnummer met daarachter het abonneenummer. Het abonneenummer is het telefoonnummer dat specifiek aan een bepaalde telefoonlijn is toegewezen. Aan de hand van het netnummer is vaak af te lezen uit welke regio er gebeld wordt.

 

Kengetal

Een netnummer wordt ook wel een kengetal genoemd. Dit kengetal kan regio gebonden zijn of niet regio gebonden. De meeste telefoonnummers zijn voorzien van een regio gebonden netnummer. Dat is een getal van 3 of 4 cijfers. Als het netnummer uit 3 cijfers bestaat, dan gaat het waarschijnlijk om een regio met veel telefoonnummers. Door het kengetal uit 3 cijfers te laten bestaan, kan het daadwerkelijke telefoonnummer uit meerdere getallen bestaan. Kleinere regio’s beschikken vaak over een netnummer van 4 getallen. Naast regionale netnummers zijn er ook verschillende andere kengetallen die bijvoorbeeld voor bedrijven of informatielijnen beschikbaar gesteld worden.

 

Abonneenummer

Na het netnummer komt het abonneenummer. Dat is het unieke telefoonnummer die aan een bepaalde lijn wordt toegewezen door de telefoonprovider. Dit telefoonnummer bestaat uit 7 of 6 getallen. De lengte van het telefoonnummer is afhankelijk van het netnummer dat ervoor geplaatst wordt. Als het netnummer uit 3 getallen bestaat, dan is het telefoonnummer 7 cijfers lang. Bestaat het kengetal uit 4 cijfers, dan is het abonneenummer 6 cijfers lang. Door gebruik te maken van een netnummer kunnen mensen uit verschillende regio’s met elkaar bellen. Als er naar een nummer gebeld wordt in dezelfde regio, dan kan het netnummer worden weggelaten. De beller hoeft dan alleen het abonneenummer in te toetsen.

 

Door wie ben je gebeld?

Als je een oproep gemist hebt, dan wil je graag weten door wie je gebeld hebt. Door nummerherkenning en door de technieken die tegenwoordig aanwezig is op smartphones kun je vaak zien wie er gebeld heeft als het nummer bekend is. Word je door een bedrijf gebeld, dan zijn veel smartphones al zo ontworpen dat deze direct informatie ophalen van internet met betrekking tot de afkomst van het nummer. Omdat dat niet altijd het geval is, kun je ook het telefoonnummer opzoeken. Aan de hand van het kengetal kun je dan al te weten komen uit welke regio je gebeld bent. Word je gebeld door een telefoonnummer met een kengetal dat begint met 088, dan kun je ervan uitgaan dat je door een bedrijf gebeld bent.

 

Waarom nummer opzoeken?

Het opzoeken van een telefoonnummer kan handig zijn in verschillende opzichten. Zo weet je wie je aan de lijn kunt krijgen en weet je misschien al waarom je gebeld bent. Het is ook aan te raden om onbekende nummers op te zoeken om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van fraude of oplichting via de telefoon.